Vins de Família Torres al Priorat: de la diversitat a la singularitat

Presentació dels vins de Torres Priorat a la San Sebastian Gastronomika

Tast de la anyada 2019 de Torres Priorat

Secrets del Priorat, Salmos, Perpetual i Mas de la Rosa

El celler desgrana el seu projecte vitivinícola a Sant Sebastià Gastronomika de la mà del seu enòleg Jordi Foraster

Tast comentat de l’anyada 2019 de Secret del Priorat, Salms, Perpetual i Mas de la Rosa


Vilafranca del Penedès, 7 d’octubre 2022.
Família Torres va presentar dilluns, 3 d’octubre, a Sant Sebastià Gastronomika, el seu projecte vitivinícola del Priorat, integrat avui per quatre vins que mostren la realitat d’aquesta petita regió tarragonina des de quatre aproximacions diferents. L’enòleg Jordi Foraster, acompanyat del sommelier Sergi Castro, va dirigir el tast horitzontal dels vins de l’anyada 2019, que portava per títol ‘Els Priorats de Família Torres: de la diversitat a la singularitat’ i a la qual van assistir més de cinquanta professionals del sector.

Per a Foraster, “l’objectiu de Família Torres al Priorat és que cadascun dels vins reflecteixi fidelment la vinya de què procedeix, d’acord amb la seva localització, edat dels ceps i varietats plantades”. Per això, la proposta comença amb un vi genèric com és Secret del Priorat, que és un exemple clar de la diversitat del Priorat quant a municipis i varietats plantades; estreny el cercle amb Salmos, un ‘Vi de Vila’ en aquest cas de Porrera; continua amb Perpetual, un vi centrat en vinyes velles; i tanca el cercle amb un exemple de la màxima singularitat com és Mas de la Rosa, que procedeix d’una única vinya vella d’1,9 hectàrees plantada a “costers”.

Després d’una breu introducció de la DOQ Priorat, que es caracteritza per ser petita i heterogènia, ja que va dels 250 metres fins als 750 metres d’altitud, on Família Torres té la vinya experimental dels Tossals de Porrera) i amb un terra particular especialment pobre que dóna rendiments molt baixos, Jordi Foraster va explicar l’anyada 2019, que va descriure com a “interessant i una mica atípica”. “Va ser un any relativament sec, va ploure poc però bé i això va afavorir el cicle de maduració del raïm”, va comentar.

Saber-ne més?
www.torres.es

ELS VINS DE TORRES PRIORAT

Secret del Priorat va ser ideat amb l’objectiu de reflectir l’heterogeneïtat de la regió, jugant amb varietats diferents procedents de vinyes a diverses alçades repartides per tot el territori, per obtenir així una imatge global de la regió. “Volíem presentar la regió i ho vam fer calculant quin percentatge varietal hi ha al Priorat actualment, i la vam posar dins d’un vi”, explica l’enòleg. Amb un cupatge de 40% carinyena, un altre 40% garnatxa, 10% syrah, 5% cabernet i 5% merlot, aquest vi procedeix d’una col·lecció de vinyes tant de les zones baixes i càlides del Priorat com El Molar, El Lloar i Bellmunt , com de les més altes i fredes, com Porrera, Torroja i Poboleda.

Pel que fa a Salmos, certificat com a Vi de Vila de Porrera a partir de l’anyada 2019, Foraster va destacar les particularitats de la vinya de què procedeix aquest vi, anomenat La Giberga i plantat als anys 90 en terrasses, amb un cim que arriba als 550 metres d’alçada. A causa de les diferències d’altitud i de les seves zones assolellades i ombrejades, aquesta vinya de garnatxa i carinyena es cull a mà durant diferents dies, veremant cada parcel·la al seu moment òptim, uns lots que després es crien per separat durant 14 mesos en bóta i un part en fudre. “Hi ha un treball força meticulós al darrere, tractem cada lot com si hagués de ser un vi final”, va explicar Foraster, que el defineix com un vi “gastronòmicament molt interessant”.

La principal particularitat de Perpetual és l’edat dels seus ceps, ja que procedeix de vinyes centenàries de cinc municipis de la regió, amb una producció inferior als 1.000 quilos per hectàrea. Foraster va recordar que “el Priorat només té 160 hectàrees de vinyes velles”. L’anyada 2019 d’aquest vi és la primera que inclou la menció ‘Vinyes Velles’, que posa en valor aquestes vinyes històriques. Per a Jordi Foraster, “Perpetual és un dels vins que garanteixen la transmissió del llegat d’aquesta regió”. Està elaborat amb 85% carinyena i un 15% garnatxa, un cupatge que reflecteix la proporció de varietats plantades a les vinyes centenàries de què procedeix. Històricament, aquestes vinyes barrejades de carinyena i garnatxa es veremaven alhora, però avui dia es cull cada varietat per separat, en el seu moment òptim. És en la criança en fudre quan es barregen les varietats i l’envelliment dura 16 mesos, tot i que “el vi té prou entitat per no necessitar aportacions importants de fusta”, va assegurar Foraster.

Va ser a la recerca de les vinyes centenàries destinades a l’elaboració de Perpetual quan Família Torres va descobrir Mas de la Rosa, el paratge que dóna nom al seu Priorat més icònic. És aquesta vinya única, plantada abans del 1939 i amb rendiments extremadament baixos la que, segons el seu enòleg, fa que aquest vi sigui tan especial. “A Mas de la Rosa, deixem que parli la vinya i expressi la seva essència, per la qual cosa la intervenció és mínima”, va explicar Foraster. El resultat és un vi elegant, noble i sincer, que reflecteix de forma fidel i hedonista la tipicitat de la històrica finca homònima de Porrera de la qual procedeix, on creixen vells ceps de garnatxa i carinyena en costers de pedra llicorella. Mas de la Rosa 2019 ha obtingut recentment 96+ punts a la prestigiosa publicació Wine Advocate.

Família Torres Priorat

Família Torres, celler familiar fundat el 1870, ha comptat històricament amb presència al Penedès, d’on és originària, Priorat, Conca de Barberà i Costers del Segre. La relació amb el Priorat es remunta a principis del segle XX quan es van començar a comercialitzar vins embotellats d’aquesta regió –l’ampolla més antiga que encara es conserva és de l’anyada 1923. A finals dels anys noranta, la cinquena generació va plantar les primeres vinyes al Priorat i va construir un celler al municipi del Lloar, que va inaugurar el 2008, on elabora Secret del Priorat, Salmos, Perpetual i Mas de la Rosa. Avui compta amb 70 hectàrees de vinya en propietat a les zones del Lloar i Porrera, on es troba Mas de la Rosa i el nou projecte dels Tossals, la vinya experimental de pedra llicorella més alta del Priorat, a 746 metres d’alçada, amb l’objectiu de recuperar la viticultura heroica de vinyes a cotes màximes. Família Torres aplica a les seves vinyes la viticultura regenerativa per recuperar la fertilitat natural dels sòls i la biodiversitat i contribuir a mitigar el canvi climàtic.